معرفي كتاب (نقش قبايل يمني در حمايت از اهل بيت(ع))


 

نويسنده: اصغر منتظر القائم




 
نقش قبايل يمني در حمايت از اهل بيت(ع)
ناشر: بوستان كتاب قم
تاریخ نشر: 1380
تعداد صفحات: 404 صفحه
محدودة كلّي اين كتاب از زمينه‌هاي موضوع آغاز مي‌گردد. فصل اوّل، تحت عنوان «يمن در گسترة تاريخ پيش از اسلام» به روشن كردن جايگاه قبايل يمني در حكومت‌هاي پيش از اسلام و عظمت باستاني يمن اختصاص دارد. فصل دوم، به بررسي و شناسايي قبايل يمني، انساب، موقعيّت‌يابي، روابط آنان با يكديگر و اسلام در بين قبايل يمني مي‌پردازد. فصل سوم، تحت عنوان «شكل‌گيري تشيّع و نقش ياران رسول خدا(ص) در آن» تلقيِ خود را از شيعه بيان مي‌كند و از زمينه‌ها و عوامل شكل‌گيري آن و هواداري و حمايت يمني‌ها از خاندان رسول‌الله(ص) در مناطق مختلف و تأثير آنان در شكل‌گيري آغازين تشيّع سخن مي‌گويد. فصل چهارم، به نام «نقش قبايل يمني در ارتداد و فتوح اسلامي» مي‌باشد و به دليل به دليل بازتاب ردّه و فتوح در نوع نگرش و تفكّر اسلامي اعراب و مسلمانان، تأثير يمني‌ها را در اين دو حادثة مهم بررسي شده است. مهاجرت قبايل يمني به عراق و شام و شكل‌گيري تدريجي دو جبهة شام و عراق در برابر يكديگر و حضور يمني‌ها در كوفه (پايگاه تشيّع) و نقش آنان در حوادث اين شهر از مباحث اين فصل مي‌باشد. فصل پنجم، به نام «نقش قبايل يمني در قيام بر ضدّ عثمان» نام‌گذاري شده و از اثرگذاري يمني‌ها در حركت‌هاي مخالف عثمان و حمايت‌هاي آنان از علي(ع) سخن مي‌راند. فصل ششم، تحت عنوان «يمني‌ها در روزگار خلافت امير مؤمنان علي(ع) و شكوفايي تشيّع» مي‌باشد. روزگار خلافت علي(ع) ميدان بروز و ظهور تشيّع است و نوع همكاري و حمايت و مخالفت يمني‌ها در جنگ و تشكيلات اداري وي به خوبي نگرش و گروش آنان را نسبت به تشيّع بر ما معلوم مي‌دارد. فصل هفتم‌، به نام «يمني‌ها و تشيّع در سال‌هاي 41-67 هجري» ناميده شده است. در اين فصل به بررسي تأثير يمني‌ها در خلافت حسن بن علي(ع) مبارزات يمني‌هاي شيعه با معاويه، نقش آنان در قيام‌هاي مسلم بن عقيل در كوفه، قيام امام حسين(ع)، توّابين و مختار و بازتاب آن مي‌پردازد.
ماهنامه موعود شماره 107

معرفي كتاب (جنبش زيديه در ايران)
 

جنبش زيديه در ايران (شامل فعاليّت‌هاي فكري و سياسي علويان زيدي در ايران)
 

نويسنده: عبدالرفيع حقيقت (رفيع)
ناشر:‌ انتشارات فلسفه
تاریخ و محلّ نشر: 1363، تهران
تعداد صفحات: 219 صفحه
اين كتاب حاوي حق‌جويي‌ها، حق‌گويي‌ها و مبارزه‌طلبي‌هاي ايرانيان و علويان است و اقدامات و فعاليّت‌هاي سرّي و زيرزميني بي‌وقفه دامنه‌دار علويان و ايرانيان ضدّ عمّال عباسي در ايران به ويژه در نقاط كوهستاني شمال و شمال شرق ايران در قرن‌هاي نخستين اسلامي كه درخور توجّه و تعمّق تاريخي بوده را به تفصيل در اين كتاب مورد تحقيق قرار گرفته است.
همان‌طوركه از نام كتاب هم استفاده مي‌شود اين كتاب هم به فعاليّت‌هاي فكري و آرا و عقايد شيعيان زيديه از جمله مفهوم امامت، ‌امام، خلافت، بازگشت امام موعود،a قدر و آزادي عمل انسان،‌ بداء و عصمت پيشوايان پرداخته است. در بخش ديگر هم به فعاليّت‌هاي سياسي علويان زيدي و قيام‌هاي متعدد آنها از جمله قيام زيدبن علي و فرزندش يحيي بن زيد، داعي كبير (حسن بن زيدي علوي)، ناصر كبير و ... اشاره كرده است. اين قيام‌ها از قرن دوم هجري آغاز شده و تا زمان حكومت صفويان (كه شيعيان زيدي ايران كم‌كم همه شيعة اثناعشري شدند) ادامه دارد.
ماهنامه موعود شماره 107